167 Uvodnikov

Revija DENAR je bila revija o davkih, ki je izhajala od 31. maja 1991 do 20. decembra 2023, to je skoraj 33 let. Izšlo je 545 revij. Bila je prva in vsa leta vodilna revija na področju davkov. Od maja 1991 do decembra 2008 je revijo izdajala družba MFB consulting d.o.o. Odgovorna urednica je bila Biserka Ošlaj. Od januarja 2009 do decembra 2023 je revijo izdajal Davčni izobraževalni inštitut. Vsa ta leta sem prevzel vlogo odgovornega urednika. Vseh 33 let pa smo imeli eno lektorico, kar je svojevrstni rekord. To je bila naša Vera Šeško. Šlo je za pestro in odgovorno obdobje, ko je bilo treba vsak mesec izdati revijo z zanimivimi prispevki. V reviji smo si upali pisati več, kot so nekateri upali razmišljati. Bralce smo opozarjali na spremembe davčne zakonodaje, lastno prakso, pa tudi na napake finančne uprave v davčnih postopkih. Redno smo objavljali sodbe sodišč, v katerih smo predstavili uspehe davčnih zavezancev.

Sestavni del vseh revij je bil uvodnik. Od leta 2009 sem jih napisal 167 in ob zaključku izdajanja revije sem se odločil, da jih objavim. Bralci revije so prav moje uvodnike izpostavili kot tisti del revije, ki jim je bil najzanimivejši. Pisanje uvodnikov je zame predstavljal svojevrsten izziv in mnogi so trdili, da uvodnike nisem pisal sam, saj so nekateri bili čisto nasprotje mene, kot me mnogi poznajo. To priznam. Uvodniki so bili moj ventil, v katere sem vključil tudi čustva. Bili so moj upor proti davčnemu primežu, birokraciji, nemoralnosti in ljudski navoščljivosti. Zanimivo je, da sem uvodnike pisal tudi leta 2013, ko sem bil direktor srbske davčne uprave in v času, ko sem bil 2021/2022 direktor Fursa. Včasih sem uvodnik napisal v nekaj minutah, včasih sem potreboval več dni. Vse je bilo odvisno od navdiha. Zato z veseljem pričakujem vaša mnenja, pripombe ali kritike, sploh danes, ko na mnoge primere, ki jih obravnavam v uvodnikih, gledamo s časovne distance. Želim vam prijetno branje.

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.